Member Login

Quiz: How Ludlow Are You?

Claiming “everybody who is anybody is from Ludlow,” the late Dick Combs (Kenton County Commissioner and 40’s era Ludlow High School grad) used to say there were only two types of people in the world – AFL (Always From Ludlow) and NFL (Not From Ludlow).
 
The crossroads of a continent, Ludlow has a rich history which is worn on the sleeve of each resident with exceptional pride.
 
As Ludlow celebrates its Sesquicentennial in September (that’s 150 for those of us who had Mr. Sawyer for 6th Grade math), the time has come to figure out: How Ludlow Are You? 

 photo ludlowsesquicentennial_zpsc9b0e59c.png

 
(Quiz created by Ludlow native, author, lawyer, and RCN contributor Rick Robinson)
 
Give yourself 3 points for each correct answer (unless otherwise indicated):
 
1) The real name of Ludlow High School is __________________. 

 photo ludlowschools_zps6fcc4b7d.jpg

2) The movie Lost in Yonkers (1993) was filmed at the corner of Elm and Kenner Streets and starred which of the following duos?
 
a) Richard Dreyfuss and Barbara Streisand
 
b) Richard Dreyfuss and Mercedes Ruehl
 
c) Bob Braun and Rosemary Clooney
 
d) Nick Clooney and Mercedes Ruehl
 
3) While on the topic of Lost in Yonkers, it was written by which award winning writer:
 
a) Steven Spielberg
 
b) Gene Rodenberry
 
c) Ron Howard
 
d) Neil Simon

 photo lostinyonkers_zpsb584e623.png

4) The oldest home in Ludlow is:
 
a) Elmwood Hall
 
b) The Latta House
 
c) Closson Court
 
d) The Hurricane Hold
 
5) One point for each of the following done by you or a member of your immediate family:
 
a) placed a bet with legendary bookie John R. (a/k/a “The Mole).
 
b) had a beer at the Stag Cafe, the Rock Bar, the White Oak, or the Starlight.
 
c) ate ice cream at Reeve’s Dairy Cheer or bought a Christmas Tree at Reeve’s Market
 
d) bought fresh cold cuts at Herm’s, Braun’s or Goodpaster’s.
 
e) had a meal at Pete’s.
 
f) have artwork in your house by either Bill Gaither, Tom Gaither or Kevin Kelly
 
g) owned clothes purchased at Maley’s or Margie’s or have jewelry (class rings included) from Gooch’s.
 
h) registered for wedding china at Schrage’s Hardware.
 
i) worked on the Southern.
 

 photo tomgaither_zpsa0cdd02b.jpg

via TomGaither.com

6) Alexander Latta, whose son Taylor built the 12-sided Latta House, was an inventor known for:

a) introducing aerated bread to Cincinnati.
 
b) inventing the steam-powered fire engine
 
c) assembling the first locomotive west of the Alleghenies
 
d) all of the above

 photo lattahouse_zps60584c5d.jpg

The Latta House/Kenton Co. Library

7) The original plans for the city were designed by British showman William Bullock who designed plans for a utopian city to be named:
 
a) Utopia.
 
b) Hygeia.
 
c) Bullockville.
 
d) Sandfordtown.
 
8) You’ve located your class graduation picture in the halls of LHS.
 
9) There was once a horse race track located about where Ideal Supply is today. Many historians believe it was the inspiration for what Stephen Foster song?
 
a) Camp Town Races
 
b) My Old Kentucky Home
 
c) Old Folks at Home (a/k/a Suwannee River)
 
d) Beautiful Dreamer
 
10) A member of Ziegfeld Follies, this person was named Miss USA in 1931:
 
a) The Unsinkable Molly Brown.
 
b) Gypsy Rose Lee.
 
c) Anna Lee Patterson.
 
d) Morgana the Baseball Kissing Bandit.
 
By the way – no bonus points, but I was not the only young Ludlow lad hanging out on Elm Street in the 70s hoping to catch a glimpse of Morgana dropping her kid off at the baby sitter’s house.

 photo annaleepatterson_zps185421f9.png

Miss USA 1931

11) You or a member of your immediate family went to the Ludlow-Bromley Yacht Club before it was popular (and a little dangerous) to do so.

 photo ludlowbromleyyachtclub_zps83e168f7.jpg

12) From 1895 to 1919 the Ludlow Lagoon Amusement park was one of the largest amusement parks in the country. It was destroyed by:
 
a) Prohibition.
 
b) a flood.
 
c) a tornado.
 
d) at one time or another, all of the above.

 photo ludlowlagoon_zpscb2dcb20.jpg

Ludlow Lagoon/via Kenton Co. Public Library

13) The route number of the Ludlow-Bromley Green Line Bus was:
 
a) 3.
 
b) 5.
 
c) 7.
 
d) 9.
 
14) No one is allowed in the city limits of Ludlow unless they can recite that the Panthers were the 1975 Kentucky Class A state champs in football. However, this was not the first football championship for LHS. The other was:
 
a) Region 9 Championship (1958).
 
b) Little Six Conference Championship (1939).
 
c) Greater Cincinnati Championship (1965).
 
d) Northern Kentucky Conference Championship (1949).
 
15) LHS graduate Luke Moberly wrote and directed what movie that premiered in 1974 at the Ludlow Cinema?
 
a) The Kissing Bandit
 
b) The Love King
 
c) The Sweet Talker
 
d) The Ladies Man
 
16) While on the topic of the Ludlow Cinema – the current home of Circus Mojo – it created quite a stir when they showed what movie?
 
a) Deep Throat starring Linda Lovelace
 
b) The Oldest Profession starring Raquel Welch
 
c) Behind the Green Door starring Marilyn Chambers
 
d) Little Laura and Big John starring Fabian and Karen Black
 
Bonus: 3 points if you can name who wrote and directed Little Laura and Big John.
 
17) In 1957 Ludlow crooner Bob Braun burst onto the national music scene by winning $1,000 on what talent show?
 
a) Ted Mack’s Original Amateur Hour
 
b) Your Hit Parade
 
c) Your Show of Shows
 
d) Arthur Godfrey Talent Scouts
 

 photo bobbraun_zps2f8ba628.jpg

Bob Braun/via Kenton Co. Public Library

18) In 1953 NBC featured a summer replacement television show detailing the life and times of a turn of the century Irish family living in Ludlow. The name of the show was:
 
a) The Wonder Years.
 
b) The Wonderful John Acton.
 
c) The Wonderful World of Disney.
 
d) The Wonder of it All.
 
19) The show referenced in Question 18 was the television debut of what actor?
 
a) Al Pacino
 
b) Bob Braun
 
c) Christopher Walken
 
b) Nick Clooney
 
 photo johnacton_zps9fd2c23c.jpg
 
20) Hobo Springs was reputed to be the only source of fresh water for Ludlow and Bromley during what natural disaster?
 
a) the 1937 flood
 
b) the great tornado of 1915 
 
c) the flood of 1964
 
d) the 1968 earthquake
 
21) What Ludlow native played basketball at UK for legendary Adolph Rupp and was (according to his recent obituary) the first Wildcat to ever have his b-ball jersey retired?
 
a) Mike Pratt
 
b) “Wah Wah” Jones
 
c) Layton “Micky” Rouse
 
d) Cotton Nash

 photo laytonrouse_zpsc9f9396d.jpg

22) Spin Magazine lists former Ludlow resident and King Crimson front-man Adrian Belew as one of the Greatest Guitarists of All-Time. According to Belew’s web site, his first musical gig was playing in the Ludlow Junior High School Marching Band, where he played:
 
a) trumpet.
 
b) trombone.
 
c) piccolo.
 
d) drums.
 
23) Ludlow’s Elisha Alphonso “Dale” Williams was:
 
a) the first Mayor of Ludlow.
 
b) a member of the 1876 Cincinnati Red Stockings.
 
c) the owner of a grocery store on Elm street in the early 40s.
 
d) the first Superintendent of Ludlow Schools.
 
24) Ludlow’s elementary school is named after Mary A. Goetz, who was:
 
a) a pioneer doctor from colonial Virginia.
 
b) the third baseman for the Rockford Peaches of the All American Girls Baseball League.
 
c) a Broadway singer from the 40s.
 
d) an educator who taught three generations of families at Ludlow.
 
25) One point for having done each of the following:
 
a) Remembering your Bond Number at the Ludlow-Bromley Swim Club.
 
b) Knowing where the 1937 flood high-water mark is located.
 
c) Singing at least one verse to Bob Braun’s “Red Roses for a Blue Lady.”
 
d) Remembering the score to the 1975 Class A State Championship game.
 
e) Having a family member’s name on the war memorial in the park.
 
f) Ever had your name in the Ludlow News Enterprise (5 points if you still have a copy).
 
g) Listening as your grandparents told stories about attending Legion Hall dances.
 
h) Hiked to Pigeon Point (before it was condos).
 
i) Ever had my sister Ruthie Staley in elementary school. Hey –it’s my quiz and she was a great teacher.
 
26) The old LHS Junior High School building, still standing between the elementary and high school, is named for “Pop” Johnson, who was:
 
a) a former LHS junior high school principal.
 
b) a career LHS science teacher.
 
c) Ludlow’s first school superintendent.
 
d) a long time LHS custodian.
 
27) Stokesay Street is named for:
 
a) a castle in Ludlow, England
 
b) a bridge in Ludlow, England
 
c) a hill in Ludlow, England
 
d) a church in Ludlow, England
 
28) In 1870, what percentage of the adult population of Ludlow was foreign born?
 
a) 12%
 
b) 46%
 
c) 63%
 
d) 22%
 
29) Which order of Sisters taught at St. Boniface School from 1890-1867?
 
a) Sisters of St. Benedict
 
b) Sisters of Charity of Nazareth
 
c) Sisters of Divine Providence
 
d) Sisters of Notre Dame
 
30) In 1924 Bessie Allison Doerr became the first woman elected to public office Ludlow as a:
 
a) School Board member
 
b) City Council member
 
c) City Police Court Judge
 
d) Mayor
 
31) The name of the creek that runs between Ludlow and Bromley is:
 
a) Dry Run Creek
 
b) Pleasant Run Creek
 
c) Ludlow/Bromley Creek
 
d) Bullock Pen Creek
 
ANSWERS BELOW
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Answers: 1) George Washington High School; 2) b; 3) d; 4) a; 6) d; 7) b; 9) a; 10) c; 12) d; 13) a; 14) b; 16) b; 16-bonus) Luke Moberly (and no, it wasn’t porn); 17) d; 18) b; 19) c; 20) b; 21) c; 22); 23) b; 24) d; 26) d; 27) a; 28) b; 29) c; 30) a; 31) b
 
Scoring:
 
I realize the quiz adds up to only 99, so add a point for each and every “snow day” you had at LHS. But don’t brag about it. No self-respecting Ludlow graduate ever missed a day of school on account of snow.
 
90 + = You’re King Hobo. Please submit your application to Ludlow City Council to be named the Grand Marshall of the Sesquicentennial Celebration Parade.
 
80 – 90 = Okay, you’re not worthy enough to be the Grand Marshall, but you could walk in the parade with the LHS Marching Panthers. Call the Superintendent, maybe they’ll let you carry the band’s banner.
 
70 – 80 = Well, you don’t know quite enough to be in the parade, but toss down a folding chair by the funeral home of your choice and watch from the sidelines. 
 
60 – 70 = Stay home and hope the parade is broadcast on TBNK’s Main Event Channel
 
Less than 50 = Wait for the Bromley Sesquicentennial Parade currently scheduled for September, 2040.
 
A big “Shout Out” to all my Facebook friends who suggested questions for this test, especially Jim Wear, Paula Ransom, Dave Schroeder (“Carnack the Magnificent” of all things Ludlow), Richard Day, Amy Stevenson, and AJ Singleton who all provided questions used in the quiz.
 
Don't miss Rick Robinson's Alligator Alley!
His contemporary novel Alligator Alley is a story of growing up in a small Kentucky town (dare we say Ludlow) and won the Grand Prize at the Great Southeast Book Festival in New Orleans. For more on this award-winning locally-inspired book, click here.

 photo alligatoralley_zps0f6dd6e1.jpg